EVIA

LETOVANJE

PEFKI

VIŠE

EDIPSOS

VIŠE

Na jugu Grčke, ispod Volosa, na 80 km od Atine, nalazi se ostrvo Evia. Najveće ostrvo u Egejskom moru i drugo ostrvo po veličini koje pripada Grčkoj državi, posle Krita. Danas se stanovnici uglavnom bave ribarstvom, poljoprivredom I snažnim turističkim razvojem poslednjih decenija. Posebno mesto zauzimaju gradovi Pefki, Limni i Edipsos. Zahvaljujući ogromnom prirodnom bogatstvu i povoljnom položaju, Evija spada u najzvijenije oblasti stare Grčke. Prestonica Halkida jedan je od najuticajnijih antičkih gradova.

 

Evia i njene čari

 

Glavna turistička mesta su na severu ostrva, od kojih je Pefki svakako najpopularnije. Četiri kilometara dugačka šljunkovita plaža, modro more, dve suvenirnice i ograničen broj taverni.
Mesto nema poštu, ni banku, čak ni prodavnicu krzna ili bilo koje garderobe, ali su  mesara i pijaca, sa tek ulovljenom ribom i sveže ubranim smokvama i maslinama, sasvim dovoljne za pravo letovanje. U Pefkiju čovek sve vreme ima utisak da je vreme jednostavno stalo.

Ostrvo je bogato borovim šumama, pa je razumljivo što se smola, koja se ovde skuplja sa drveća, kasnije koristi kao neophodan sastojak čuvenog grčkog vina, recina. Osim nepreglednih maslinjaka i smokava, Grci su na ostrvu poslednjih dvadesetak godina počeli da uzgajaju i pistaće.  Pogled na te plantaže predstavlja posebnu atrakciju.

Osim prelepih plaža, Evia se ponosi i termalnim izvorima. Jedna od najpoznatijih je grčkih banja Edipsos, gde voda, temparature od 30 do 70 stepeni, izvire iz kamena na obali mora. Prirodni bazenčići sa toplom vodom i prelepi vodopadi, sa stena u plićaku, prava su meka za starije Grke. Mirne uličice, suvenirnice namenjene uglavnom starijima i hoteli sa spa centrima, deluju očaravajuće, i vraćaju vas u jedno zaboravljeno vreme kad se u ovakve banje nije išlo samo po zdravlje već i na provod.

Mnoga arheološka otkrića koja danas krase vitrine muzeja u Atini upravo su pronađena u okolini Evie.

SMITH TRAVEL

  •   Kapetan Mišina 17, 11000 Beograd

  •    Tel: 011/2910688, 061/6418409

  •    Mail: office@smithtravel.rs

         

FACEBOOK FEED

Svaki dan je dolce vita. 🇮🇹🛵

www.smithtravel.rs
#vikend #dolcevita #putovanja #smithtravel #dorcol
...

View on Facebook

INSTAGRAM FEED

MOGUĆNOST PLAĆANJA

© Copyright 2016 by Smith Travel

Feedback & Support