THESSALONIKI

...prestonica severne Grčke i Aleksandrovog carstva...

Solun je jedan od najstarijih gradova Evrope. Po veličini je drugi u Grčkoj, posle Atine. Solun ima veliki istorijski značaj, a kroz istoriju je dominirao njegov strateški značaj. Solun je i danas najznačajnija trgovačka luka za čitavu Jugoistočnu Evropu.

Grad se nalazi na vrhu Solunskog zaliva, duž kojeg se pruža dužinom od dvadesetak kilometara. Zapadno od grada pruža se tzv. Solunsko polje, primorska ravnica blizu ušća Vardara u zaliv (20 kilometara zapadno od grada). Sa drugih strana grad je okružen brdima planine Hortiatis.

Iako je Solun savremeni grad velikih bulevara, Pravilnih blokova i velikih trgova i parkova, grad je sačuvao mnoge građevine iz svoje prošlosti, posebno one vezane za starorimsko i vizantijsko nasledje. Grad je takođe bogat muzejima, galerijama i drugim ustanovama kulture, od kojih su neke naddržavnog značaja.

Najvažnije gradske znamenitosti su Gradski Arheološki Muzej koji poseduje veliku kolekciju uključujući neverovatne dragocenosti u vidu grobnice oca Aleksandra Velikog, Filipa Makedonskog. Druga dragocenost je netaknuti drevni papirus koji je otkriven u grobnici Dervenije. Ostale prostorije muzeja sadrže eksponate koji oslikavaju istoriju grada još iz praistorijskih dana sve do Rimskog perioda, uključujući spektakularne mozaike kao i čaše iz helenističkog doba.

Arheološko nalazište antičke grčke tržnice na Dikasterion trgu. Ova tržnica je kasnije preuređena u rimski forum na dva nivoa. Forum je bio srce antičkog grada. Najočuvaniji deo foruma je veliko pozorište, koje se još uvek koristi za letnje koncerte.

Tu su još i Galerijeva Kapija, Bela Kula kao najpoznatiji simbol grada, originalno izgrađena kao deo gradskih zidina. Nalazi se na šetalištu pored mora. Zatim Gornji grad sa sačuvanim drvenim kućama iz Otomanskog razdoblja. Aristotelov trg, crkva Sv. Dimitrija, Sv. Đorđa, Sv. Sofije i crkva Panagija.

SMITH TRAVEL

  •   Kapetan Mišina 17, 11000 Beograd

  •    Tel: 011/2910688, 061/6418409

  •    Mail: office@smithtravel.rs

         

FACEBOOK FEED

Svaki dan je dolce vita. 🇮🇹🛵

www.smithtravel.rs
#vikend #dolcevita #putovanja #smithtravel #dorcol
...

View on Facebook

INSTAGRAM FEED

MOGUĆNOST PLAĆANJA

© Copyright 2016 by Smith Travel

Feedback & Support